Sammanfattning (enligt 1177)

Livmoderns innersta skikt består av en slemhinna som i varje menscykel byggs upp för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Om inget ägg befruktas eller fäster stöts slemhinnan ut genom slidan i form av en blödning, mens.

Ibland finns livmoderslemhinna på andra ställen än insidan av livmodern och kallas då för endometrios. Även livmoderslemhinna utanför livmodern blöder vid mens och orsakar då en inflammation. Det är vanligt att man får väldigt ont, särskilt när man har mens men även vid andra tillfällen. En del får inga besvär alls.

Oftast får man endometrios på äggstockarna eller i bukhinnan, men man kan också få det på andra ställen. Endometrios kan ibland leda till att man får svårt att bli gravid.

Ungefär en av tio kvinnor får endometrios. Man kan inte bli av med sjukdomen men i vissa perioder har man mindre eller inga besvär.

Vanliga symtom

När man har endometrios är det vanligt att man har ont i nedre delen av magen och diarré eller förstoppning när man har mens. Andra symtom kan vara att man får

  • ont vid samlag
  • ont när man kissar eller har avföring
  • urinträngningar
  • svårt att bli gravid.

Man kan märka att man har endometrios genom att man får en ny slags smärta när man har mens. Om man får mycket ont efter att menstruationerna i flera år har varit ganska smärtfria, eller om de blir smärtsamma efter en graviditet, kan det bero på endometrios. Hur det känns beror förmodligen på var förändringarna sitter. Man kan få ont en eller flera dagar före mens.

Smärtan brukar sitta som ett band över bäckenet och kan stråla ut i korsryggen eller benen. Det kan också bli så att man får mer ont vid stötar, till exempel när man sätter sig, hostar eller liknande. Endometrios är troligen den vanligaste orsaken till ständigt återkommande bäckensmärta.

Kommentera

Publiceras ej